Gdje se nalazite: Početna Članci Novosti

Novosti

CHICAGO RAMBLER - novi album
11.01.2019

Svoj deseti studijski album, "Chicago Rambler", Tomislav  Goluban po prvi puta u karijeri objavljuje na isti dan u svojoj matičnoj državi i u SAD-u. Album je snimljen u Chicagu s tamošnjom ekipom glazbenika, uživo u dva poslijepodneva tijekom siječnja 2018. Opušten i svoj, Goluban se nije morao puno mučiti u studiju da se stopi s fenomenelnom američkom ekipom. Njegov osobni glazbeni štih, sjajno se uklopio u pravi električni Chicago blues i upravo ta kombinacija razvaljuje! S mnogo klasičnih blues elemenata, kroz session simbiozu iskusnih glazbenika, u Chicagu je snimljeno 12 kompozicija koje potpisuje Tomislav Goluban. Materijal je koncizno odsviran, spontano režiran u primamljivom dekoru i uronjen je u Chikaško blues raspoloženje. Mnogo je toga sakrivenog, a otkriva se svakim novim preslušavanjem. Sjajan je ovo spoj svega onog što glazba jest i što treba biti: bezgranična, kreativna, hrabra i jedinstvena. 

     "U Joyride studiju me čekala ekipa vrhunskih glazbenika, najboljih bluzera s kojima sam do sada radio. Grammyjem nagrađeni bubnjar Kenny "Beedy Eyes" Smith, sin pokojnog bubnjara iz pratećeg sastava legendarnog Muddyja Watersa, Bo Diddleyev nećak, basist E.G. McDaniel, gitarist Eric Noden i još jedan grammyjevac, snimatelj Blaise Barton. Kako je to već jednom rekao jedan stari blueser - za blues nije bitan prostor, već ljudi s kojima sviraš", prisjetio se Tomislav Goluban.

      Tekstove na engleskom jeziku Goluban je – na inzistiranje producenta - ovoga puta otpjevao nonšalantnim vokalom u maniri starih bluesera, u kojima je bitan sadržaj s višesmislenim konotacijama. Ono što se naizgled doima jednostavnim i jasnim, često između redaka donosi sasvim nova značenja i poruke. Tako je na ovom albumu Goluban u tematskom smislu nastavio gdje je prije 5 godina stao s albumom Blow Junkie: emotivno sažimanje radosti („Searchin' for My Baby“, „Home Made Honey“), vječita potrage za nedostižnim idealima („Can't Find Myself“), unutarnja bol i patnja („Locked Heart“, „Bag Full of Troubles“). Tu su također i priče o stvarnim događajima („Jerry Ricks on My Mind“), a posebnost ovog engleskog izdanja jest i jedna pjesma otpjevana na hrvatskom jeziku - obrada tradicionalnog  folk nasljeđa Golubanovog zavičaja Hrvatskog Zagorja („Išel budem v kleticu/ I Will Go to My Cottage“). 
     Ravnomjerni odnosi veselih, poletnih i lepršavih, te onih laganijih, elegičnijih i senzibilnijih trenutaka uklopljenih u pravi albumski klasicizam od 45 (točnije 46:34) minuta, namijenjen je širem spektru publike. Pjesme se kotrljaju u različitim psiho-emotivnim brzinama i područjima, koji put i sarkastičnim kontrastima, iziskujući od onih što od bluesa očekuju i više od uobičajenog  da pomno istraže svaki detalj. Na albumu “Chicago Rambler” Goluban se još jednom otvorio svjetskoj sceni, približio se autentičnom čikaškom bluesu te pokazao da je svijet prepun glazbenih dragulja u ovoj tipičnoj američkoj formi. 
      Nakon songa “Locked Heart”, za drugi singl s albuma je izabrana pjesma ”One Way Ticket” za koju je snimljen animirani videospot. U njoj je riječ o životnom putovanju tračnicama bluesa, tj. o prekretnici na kojoj se svi nekad nađemo. Imamo li hrabrosti ostaviti naviku i sigurnost iza sebe, otisnuti se u nepoznato i nesigurno?

      Evo što o snimanju u Chicagu kaže producent albuma, Eric Noden:
”Tomislav Goluban first contacted me about producing a Chicago album for him in January of 2017. For the next 12 months we corresponded about the song selection, lyric choices and arrangements of the 11 songs that he had written for the project. In January of 2018 Tomislav flew to Chicago. We then began to record at Joy Ride Studios with E.G. McDaniel on bass, Kenny “Beedy Eyes” Smith on drums and myself on guitar. Joe Filisko also contributed to the project by playing harmonica on 2 songs. With Blaise Barton engineering and a well thought out plan we were able to record the entire album in just 2 days! The result is a raw, honest recording that shows a new side of Tomislav Goluban.”.

Više informacija na LINKU, a za shopping klik na NARUDŽBA

TOP 20 za 2018.
19.12.2018

Izbor najboljih domaćih albuma u 2018. by Zlatko Gall

Christmas... So Far
05.12.2018

EP "Christmas... So Far"
Dok se čeka službeno objavljivanje 10-tog studijskog albuma Tomislava Golubana, pred Vama je "Christmas…So Far", digitalna kompilacija na kojoj se nalazi 5 pjesama koje je Goluban snimao od 2009., a vezane su za božićno raspoloženje. Dvije od njih su doživjele i prepjeve na engleski koje je otpjevao Robert Lon Johnson. Te su pjesme sad po prvi puta i objavljene. Božićni blues (2018) prvi je put snimljen 2009., a ovdje dolazi u novoj verziji s nažalost starom tematikom. Bo bo Božić i Svim na zemlji pjesme su iz 2016.
1. Božićni Blues (2018.)
2. Svim na zemlji
3. Bo bo Božić
4. Christmas Blues
5. Ho Ho Christmas


Locked Heart - Chicago Blues Song Chart II
29.10.2018

Singl LOCKED HEART - ...i dalje bronca - TOP 50 Chicago Blues Song Chart

Locked Heart - Chicago Blues Song Chart
20.10.2018

Singl LOCKED HEART - br.3 na TOP 50 Chicago Blues Song Chart

LOCKED HEART - novi singl s nadolazećeg albuma
12.10.2018

LOCKED HEART
singl i videospot s novog studijskog albuma snimljenog u Chicagu

Locked Heart je prvi singl s nadolazećeg, desetog studijskog albuma Tomislava Golubana nazvanog ”Chicago Rambler” snimljenog početkom godine, kao što i samo ime kaže, u Chicagu i prvi singl u njegovoj karijeri koji će simultano biti objavljen u SAD i Hrvatskoj. ''Locked Heart'' je svevremenska tema jada i tuge nakon što smo ostali slomljenog srca. Beznađe, pa čak i oprost, tipična su blues forma, što bi moglo potvrditi da su, iako na prvu žestoki, blueseri ustvari tipovi prilično meka srca.

Za singl je snimljen i video spot koji je režirao Dinko Pasini, a glavnu žensku ulogu tumači Hana Hegedušić, koja je izjavila: "S Golubanom sam već surađivala, ali sada po prvi put glumim s njim. Pokazao se kao dobar partner. Po prvi put surađujem s Dinkom Pasinijem i moram priznati da se nisam nadala da ćemo tako brzo i efikasno sve snimiti. Želim spotu, bluzerima, ali i svima ostalima sve najbolje i sretno!".
Tomislava Golubana i njegov bend uskoro možete vidjeti u sklopu Zagorje Blues Etno Festivala koji se od 5. do 8.11. održava diljem Zagorja.

Velvet Space Love - Linkovi na VSL recenzije
09.08.2018

HR recke potražite na OVDJE, a inozemne na LINKU

Velvet Space Love - ALBUM TJEDNA!
23.06.2018

ALBUM TJEDNA
Piše: Zlatko GALL
TOMISLAV GOLUBAN featuring TONI STAREŠINIĆ
Velvet Space Love
Spona

**** ½
„Kaubojska“ usna harmonika i elektronika doimlju se naizgled kao čisti oksimoron. Malo sutra! Jer neočekivana suradnja blues velemajstora usne Harmnonike Tomislava Golubana i „chuievca“ Tonija Starešinića iznjedrila je organski sraslu glazbu!
Uvodna „Zero Gravity“ je ambijentalna americana kao pismo o namjerama i suvereni ulazak u prostor kojeg je odavno naznačio Ry Cooder svojim soundtrackom za „Paris Texas“. Teško je zamisliti bolji instrumental kao predložak za imaginarni soundtrack „desert bluesa“ s onom „udaljenom harmonikom“ koja leluja kroz pustinjsku „nedodžiju“. Kao potvrda da je „to baš to“ dvojcu se priključuje nenadmašni Vlado Simcich Vava koji je odavno ispekao „zanat“ izvanserijskog gitariste s nagnućem prema „cooderovštini“ odnosno ambijentalnoj americani; ovog puta sa zanimljivim ritmičkim dodacima. Goluban – kojem inače sjajno pristaje atribut europskog Charliea McCoya – savršeno se spario s krautrockerskim (a la Tangerine Dream) prog-rockom ili jazz-rockom sedamdesetih (Weather Report na „I Sing The Body Electric“) ozračenih sintovima Starešinića a dodatkom drombulja i klavirskog sola otplovio u astralna prostranstva. „Hypersleep Dream“ sa sopran saksofonom Josipe Lončar nova je sjajna lirska ambijentalna „western“ tema koja bi zacijelo razgalila i samog Morriconea a „10_9_3“ calexicovska tema „podebljana“ akustičnom (Nebojša Buhin) i električnom gitarom (Robert Bašić) te bubnjevima Igora Vugreka. „The Busiest Woman I've Ever Got“ uvodi i puhače u transžanrovski jazzy brzac naglašavajući Golubanovo virtuozno umijeće ali i Starešinićev osjećaj za rasni „groove“. „TSMK“ - uz bas Damjana Grbca i gitaru Nebojše Buhina – opet jaše prerijskim stazama dok je „Till The End Of Space And Time“, fantastična fuzija prašnjavog countryja i retro elektronike na tragu i sinti-popa osamdesetih i prog-rocka sedamdsetih. Naizgled nespojivo no – čudesno!
Tri dodana remixa dodatna su vrijednost. Remix „Zero Gravity“ broj je pretumbao i gurnuo u plesno podatni klupski broj retro šarma a „Space Drive“ – ponovo participacijom programera Damjana Blažuna – u ultimativan komad ambijentalnog space rocka. I „TSM“ u sporovoznom remixu seli u isti prostor s harmonikom koja na trenutke zvuči kao vocoder, toplim sintovima, muklim basom i Buhinovim gitarskim naglascima.
Zaključna „Man With Harmonica“ posveta je velikom Morriconeu i Sergiu Leoneu odnosno kultnom „Bilo jednom na Divljem Zapadu“, naravno bez originalne potpore orkestra te s maštovitim klavijaturama Starešinića kao sparing partnera Golubanu.
„Velvet Space Love“ nije za publiku koja skače na stol, lomi čaše i podvriskuje još prije refrena no riječ je o odličnom, zabavnom i vraški smionom albumu dvaju sjajnih instrumentalista.

Novi album VELVET SPACE LOVE
15.05.2018

Instrumentalnim albumom "Velvet Space Love", Tomislav Goluban i Toni Starešinić spajaju blues i elektroniku. U autorskim pjesmama, od kojih je tri remiksirao Damjan Blažun, kombiniraju mnoge glazbene stilove. Projekt "Velvet Space Love" otkriva viziju glazbe koju žive Goluban i Starešinić. U potpunoj suprotnosti mainstreamu, obojica suvereno vladaju ''svojim'' glazbenim područjima, nesputano šireći vidike. Tomislav Goluban i Toni Starešinić vješto izmjenjuju  stilove, eklekticizmom bogata pretapanja ambijentalne, na trenutke, psihodelične fuzije bluesa s elektronikom, jazzom, soulom i rockom, koji slušatelju pružaju novo iskustvo i putovanje u neku novu glazbenu dimenziju.

Tomislav Goluban  vođa je vlastitog benda, svirač usne harmonike i skladatelj iz Hrvatskog zagorja. Karijeru je posvetio blues izričaju, a nastupao je u 20-ak različitih zemalja Europe te u Americi. Ovo je njegov 9. studijski album.Toni Starešinić višestruko je nagrađivan glazbenik, osnivač sastava Mangroove i Chui.  Originalan, produktivan i svestran umjetnik, vješt u eksperimentiranju i improvizaciji, bavi se najviše jazz-glazbom koju spaja s elektronikom, rockom, funkom, soulom i hip-hopom.
 
1. ZERO GRAVITY   
2. SPACE DRIVE   
3. MY JUPITER MISTRESS   
4. HYPERSLEEP DREAM   
5. 10_9_3   
6. THE BUSIEST WOMAN I'VE EVER LOVED
7. TSMK   
8. TILL THE END OF SPACE AND TIME   
9. ZERO GRAVITY REMIX   
10. SPACE DRIVE REMIX   
11. TSMK REMIX       
12. MAN WITH A HARMONICA
------------------------------------------------------------------------------------------------
AUTORI:
#1, #6, #9, #11: T. Goluban (Spona)
#2, #4, #5, #7, #8, #10: T. Goluban & T. Starešinić (Spona)
#3: T. Starešinić (Spona)
#12: E. Morricone (Sony/Atv Harmony)

GLAZBENICI:
Tomislav Goluban: usne harmonike
Toni Starešinić: klavijature Dave Smith Mopho x4, Korg SV1 electric piano, Micro Korg synthesizer / vocoder, Kaoss Pad 3
+ gosti: Vlado Simcich Vava: gitara, Josipa Lončar: vokalize, Nebojša Buhin: akustična gitara, Robert Bašić: električna gitara, Igor Vugrek: bubnjevi, Damjan Grbac: kontrabas, Mike Sponza: električna gitara, Zvonimir Bajević: truba, Robert Polgar: saksofon, Mario Šincek : trombon


 

ČRV I PLANJKA - novi videospot
04.05.2018

U zagorsko-bluzerskom stilu, Tomislav Goluban je izbacio jednostavan ali efektan zafrkantski videospot. Riječ je o videu za pjesmu "Črv i planjka", na kojoj kao vodeći vokal gostuje Adalbert Turner Juci. Uz neizostavne slikovite zagorske motive: Bara, stara hiža, obloki, planjka, penj i štok... našlo se tu i nekoliko crva koji igraju glavne uloge. Pregršt naoko jednostavnih radnji, malom crvu dugotrajne su i komplicirane rabote, ali to ne znači da on od njih zbog toga odustaje. Ne slijedeći slijepo tekst pjesme, spomenuti video kao glavni motiv sjajno izvlači simboliku svakodnevnog uzimanja života zdravo za gotovo, čak i onda kad vam baš i nije tako loše. I upravo onako kako to rade pravi Zagorci, ovaj video na humorističan način sugerira uživanje u životu bez previše pitanja, misli i nepotrebnih opterećivanja sa suvišnim. Jer ono što treba biti, bit će! I zato samo slijedite svoj put i gušt pa makar vam i klimava greda pala na glavu! :-)

Autentične zagorske blues stihove Jože Gajskog nevjerojatno je interpretirao Adalbert Turner Juci, a aranžman puhača u nesvakidašnje ruho odjenuo je Krunoslav Zver. Ideju za videospot osmislio je Doringo, tako da smo dobili odličnu kombinaciju fantastičnih individualaca.”  - Tomislav Goluban.

”Suradnja s Golubanom uvijek je zanimljiva i kreativna i vrlo sam sretan ak' moja malenkost more bilo kome pomoći, a kamoli mojem Zagorcu. Malo nas je, al' se ne damo! Živeli!” - Adalbert Turner Juci.